17 липня 2015 р.

Ідеї святкування Дня літнього сонцестояння.

Христина Бобиляк, авторка квесту, з Кікі-Морою

Пропоную різні додатки для тих, хто вивчає українську. Для вашої уваги картки зі словами, тексти для читання про традиції святкування у Латвії, Польщі, Україні та Швеції, кросворд, а також діти люблять квест (scavenger hunt), пісня про квітку папороті "Квітка-душа". Матеріал розраховано на середній рівень А2.


1. Вчимо слова. Картки із тематичною лексикою:

2. Кожна група отримує текст про святкування Літнього сонцестояння у різних країнах. Заповнює таблички. Один представник групи йде експертом цієї країни і розповідає іншій групі про те, що дізнався із свого тексту.

Латвія:
Польща:
Україна:
Швеція:
3. Кросворд і ключі:


4. Квест:
Слово Квест (Quest) тут не дуже в моді. Тут переважно кажуть «Scavenger hunt», і тоді діти на це реагують як на гору шоколадних цукерок!

Отже, мета квесту була знайти слово. Після всіляких комбінацій, яке ж слово закодувати, найкраще підійшло слово «Fern», що означає папороть. І вийшло дуже символічно, що у квесті на Купала учасники повинні були знайти цвіт папороті. Слово було заховане у кросворді.
Квест стартував у «домівці», де господиня-Мавка знайомила учасників з історією свята Купала і давала інструктаж, що ж вони мають робити.

Отже, учасники квесту повинні були зібрати чотири слова-ключики, які б допомогли їм розгадати закодоване слово «Fern» у кросворді.
На території парку було розкидано чотири станції, де на учасників чекали казкові персонажі – Відьмочка Кікі (і її лялечка Мора), Марена, Купало та Лукаш. Вони розповідали легенди про Ватру (Bonfire), Віночок (Wreath), Марену (Marena) і Сонце (Sun). Це і були ті слова-ключики, які учасники мали вихопити з розповідей персонажів.
Після розповіді своєї легенди персонажі давали всім учасникам по кольоровій картці з фразою, куди потрібно було вписати слово-ключик. Кольорова картка також була доказом того, що учасник був на всіх станціях.
Після того, як були відвідані всі станції і зібрані всі чотири ключики, учасники поверталися в «домівку» і розгадували кросворд. Тоді Мавка розповідала, що ж це за такий цвіт папороті і чому всі його шукають.
За розгадане слово всі учасники отримали смачнющі українські шоколадні цукерки (яких теж було – о, дивне співпадіння, - чотири(!) види J).
 


Христина Бобиляк, господиня квесту, волонтер Інституту Святого Івана в Едмонтоні, підготувала і провела цей квест в парку Емілі Мерфі. Для підказки учасникам вона показувала світлини станцій. Діти бігали по парку і шукали їх.






5. Пісня "Квітка-душа"


Немає коментарів:

Дописати коментар